Gál Ferenc Főiskola Könyvtára

6720 Szeged, Dóm tér 6.
english | magyar

Bejelentkezés

felhasználó keresés:

keresés

Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága

 

A könyvtár muzeális állományához tartozó megrongálódott kötetek állományvédelme

3543/00115 azonosítójú pályázat megvalósítása

 

 

 

További képek az egyes kötetekről:

 

 Restaurátori beszámoló:

Az elvégzett beavatkozások, az elkészült könyvek fotói

A penészek  megtekintés útján különböző fajtájú Aspergillusnak (egy helyen Asp.flavust is találtunk) bizonyultak.

A kötetekből a termőtestek eltávolítása aktív szénszűrős porszívóval történt. A dokumentumokat mikroszálas kendővel töröltük át.

A  fertőtlenítéstformaldehid ultrahangos párásításával végeztük. Néhány köteten Preventol CMK-val (paraklórmetakrezol 2%-os etanolos oldata) történő kezelést is végeztünk a legfertőzöttebb belső területeken.

A kötéséből kiszakadt könyvtesteket párásítással újraformáztuk, enyves keményítő felhasználásával rögzítettük – néhol japán papírból új gerinckasírozás is készült. Az előzékeket részben fölemeltük, japán papírral kipótoltuk (metilcellulóz ragasztóval) és keményítővel visszaragasztottuk. A dokumentumok egy részére  új gerincbőr került, és erre ragasztottuk rá az eredeti bőrt (keményítővel).

A félbőr kötések papír borítását  a szükséges mértékben leoldottuk, majd keményítővel ragasztottuk vissza.

A Gottfried: Archontologia cosmica kötet keményítős festésű egészpapír kötet, erősen rovarrágott. A papírkötés alól kézirat töredékei kerültek elő, ezt külön mellékeltük. A papírkötés tábláját papírpéppel kiegészítettük, a borításhoz Ingres papírból készült színben harmonizáló kiegészítés.

A bőröket likkerrel (pataolaj, zsíralkoholszulfát, desztillált víz) konzerváltuk, a nagyon málló felületeket néhány helyen Klucellel (hidroxipropil cellulóz 3%-os izopropilalkoholos oldata) erősítettük meg, majd orosz pasztával zsíroztuk (méhviasz, lanolin, pataolaj).

 

 

 

 

fooldal email oldalterkep